Health surveillance in the context of family agriculture

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v26i62.3127

Keywords:

health legislation, small producer, safe food

Abstract

Family farming contributes to the production of food by keeping people in the countryside, promoting the eradication of hunger and poverty, in addition to protecting the environment and promoting sustainable development. However, one of the challenges for family farmers is to meet the requirements of health legislation, which is essential for increasing and qualifying their production, as it allows access to public policies developed for this segment of production. The data used in the study were compiled through compulsory questionnaires from the Form of the Brazilian National Health Service (FormSUS platform) after each health inspection carried out within the scope of the Vigi-Risco Project of the Minas Gerais State Department of Health (SES/MG). The data were made available by the Food Directorate of SES/MG for the period from 2015 to 2018. The article presents the main challenges of health surveillance for the reach of the producer of family farming, since many farmers are unaware of the rules and foundations of health surveillance, which makes it difficult to access public policies aimed at encouraging family production.

Author Biographies

Giselly Nunes de Oliveira Franco, Centro Universitário Augusto Motta (UNISUAM)

Mestrado em Desenvolvimento Local pelo Centro Universitário Augusto Motta (UNISUAM), Rio de Janeiro. Especialista em Auditoria em Saúde pela Coordenadoria de Extensão, Pesquisa e Pós-Graduação da Faculdade do Futuro (FAF). Graduação em Enfermagem pela FAF. Atualmente, é especialista em Políticas Públicas e Gestão da Saúde da Secretaria Estadual de Saúde de Minas Gerais.

Jacqueline de Cássia Pinheiro Lima , Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF)

Pós-doutorado em Cognição e Linguagem pela Universidade Estadual do Norte Fluminense (UENF) e em História pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ). Doutorado em Sociologia pelo Instituto Universitário de Pesquisas do Rio de Janeiro (IUPERJ). Mestrado em História Social da Cultura pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC-Rio). Graduação em História pela UERJ. Atualmente, é pesquisadora colaboradora do Programa de Pós-Graduação em Cognição e Linguagem da UENF.

Kátia Eliane Santos Avelar, Centro Universitário Augusto Motta (UNISUAM)

Doutorado em Ciências pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Mestrado em Ciências Biológicas pela UFRJ. Graduada em Farmácia e Bioquímica pela Universidade Federal de Juiz de Fora (UFJF). Atualmente, é docente e pesquisadora do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Local do Centro Universitário Augusto Motta (UNISUAM), Rio de Janeiro, RJ.

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Published

2021-07-06

How to Cite

de Oliveira Franco, G. N. ., Pinheiro Lima , J. de C. ., & Santos Avelar, K. E. (2021). Health surveillance in the context of family agriculture. Multitemas, 26(62), 233–253. https://doi.org/10.20435/multi.v26i62.3127