Sociobiodiversity and school feeding: an experience in the North Coast of Rio Grande do Sul

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v22i3.3217

Keywords:

food and nutrition security, sociobiodiversity, school feeding

Abstract

The National School Feeding Program is one of the most important policies for Food and Nutritional Security in Brazil, enabling the provision of healthy and adequate food to all students enrolled in the public basic education network and creating markets for family farmers. In this sense, based on the understanding that the insertion of food that dialogues with sustainability and food culture in school feeding could trigger several positive effects in the local context, this article seeks to report the initial actions of a larger project, developed in the municipality of Mostardas, which runs through the theme of school feeding and sociobiodiversity, describing concerns about the sociocultural and nutritional value of foods from sociobiodiversity, as well as the role of schools and school feeding for the local community. To this end, this stage of the research comprised two phases: the first consisted of a moment of interaction with the local actors, in which are seized stories, meanings, and knowledge about recipes based on sociobiodiversity foods, such as sopinha bean and catete corn, and the second that included the analysis of chemical composition and fibers of these foods. From the reports of the participants, it is possible to understand the sociocultural value of food and preparations that go back to their culture and their life history, as well as the importance given by the community to the school and school meals, concerning the training students' eating habits. In addition to the symbolic apprehensions, the chemical characterization revealed the nutritional potential of sopinha bean and catete corn, which proved to be nutritionally superior when compared to other beans and corn of habitual consumption by Brazilians.

Author Biographies

Vanessa Magnus Hendler, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Mestre em Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Graduada em Nutrição pela UFRGS.

Luciana Dias de Oliveira , Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Doutora em Saúde da Criança e do Adolescente pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Professora do Departamento de Nutrição da UFRGS. Coordenadora de Gestão do Centro Colaborador de Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE/UFRGS).

Martine Elisabeth Kienzle Hagen, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Doutora em Ciências Biológicas (Fisiologia) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Professora do Departamento de Nutrição e do Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde (PPGANS/UFRGS).

Andrea Mónica Solans, Universidade de Buenos Aires (UBA)

Mestre em Antropologia Social pela Universidade de Buenos Aires (UBA). Professora da Faculdade de Filosofia e Letras da UBA.

Queite Marrone Soares da Silva , Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Doutoranda em Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS).

Louise Barbosa Palma, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Acadêmica do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS).

Vanuska Lima da Silva , Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Doutora em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (USP). Professora do Departamento de Nutrição da UFRGS e do Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde (PPGANS/UFRGS). Centro Colaborador de Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE/UFRGS).

Alessandro de Oliveira Rios , Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Doutor em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas. Professor no Departamento de Ciência dos Alimentos da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Laboratório de Compostos Bioativos, Instituto de Ciência e Tecnologia dos Alimentos (ICTA).

Larissa Mont’Alverne Jucá Seabra, Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)

Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN). Professora do Departamento de Nutrição da UFRN.

Eliziane Nicolodi Francescato Ruiz, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Doutora em Desenvolvimento Rural pela UFRGS. Professora do Departamento de Nutrição e do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural (PGDR/UFRGS).

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Published

2021-11-03

How to Cite

Magnus Hendler, V., Oliveira , L. D. de, Hagen, M. E. K. ., Solans, A. . M., Silva , Q. M. S. da, Barbosa Palma, L. ., Silva , V. L. da, Rios , A. de O., Seabra, L. M. J., & Ruiz, E. N. F. (2021). Sociobiodiversity and school feeding: an experience in the North Coast of Rio Grande do Sul. Interações (Campo Grande), 22(3), 1033–1050. https://doi.org/10.20435/inter.v22i3.3217